Masters ja OAKS 8.7.2023

09.07.2023

"Turussa tuulee aina", niin myös lauantaina 8.7. kun Metsämäessä mittelöitiin urosten ja narttujen parhaat. Aurinkoinen ja lämmin 24-astetta oli erinomainen kisasää, kun tuuli sekoitti ilmaa viileämmäksi. EGUn kauden toinen kisapäivä ja kauden ensimmäinen arvokilpailu piti sisällään kuusi kilpailulähtöä: molemmille roduille omat EGU 30v Diamond Race Openit, Mastersit ja OAKSit. Koiria oli mukana kilpailupäivässä yhteensä 22.

Masters ja OAKS -lähdöt sponsoroi Chia de Gracia, joka tarjoaa kattavan valikoiman luonnonmukaisia lisäravinteita. Yrityksen ensimmäinen tuote, chiansiemenet, ovat edelleen suosituin tuote heiltä. Tuoteperhe on 9 vuoden aikana paisunut valtavaksi yli 100 tuotteen valikoimaksi ja uusia terveysvaikutteita sisältäviä tuotteita syntyy jatkuvasti. CdG on 100% kotimainen perheyritys ja sillä on ainoana rehualan yrityksenä arvostettu Design from Finland-merkki.

Ensimmäinen lähtö oli juhlavuottaan viettävän EGUn lanseeraama EGU 30v Diamond Race Open 325m whippeteille. Lähdössä oli neljä koiraa ja kaikki näistä juoksivat ensimmäistä kertaa Turussa. Lähdössä oli tasaista ja uudella radalla johtoaseman otti Noora ja Mikko Säeen Dreamcatcher. Vaikka matka oli hieman normaalisprinttiä totutumpaa pidempi, piti Dreamcatcher pintansa loppuun asti ja voitti hienolla 21,56s ajalla. Toiseksi tuli Raspberry Ripple ajalla 21,77s. Kolmas ja neljäs saivat tuhannesosilla eri ajat, jotka pyöristyivät samaksi ajaksi: ZamZam Zuberznabb 21,90s ja Love at First Sight 21,90s.

Toisessa lähdössä timantista kilpailivat puolestaan greyhoundit. Niinikään 325m matkalla neljä koiraa, joista Pardus juoksi toisen kilpalähtönsä urallaan jo kokeneempien kilpailijoiden seurassa. Startti oli tasainen kaarteeseen asti, jolloin Porunn horjahti ja jäi Parduksen kanssa taka-alalle. Gulo ja Severus Snape juoksivat rintarinnan maaliin asti. Gulo kuroi loppujen lopuksi 1,5 koiranmitan etumatkan ajalla 19,62s. Severus Snape tuli maaliin 19,76s ajalla ja kolmanneksi kiri Pardus 20,34s ajalla. Neljänneksi tuli Porunn 20,39s, joka kotiin päästyään todettiin loukkaantuneeksi kisassa. Toivomme pikaista paranemista ranteeseen!

Kolmas lähtö oli whippetnarttujen OAKS. Lähdössä toisistaan ottivat mittaa Säeen perheen Winged Victoria ja Iroces sekä Johanna Jäntin Rhapsody. Tämä oli kaikille niiden ensimmäinen pitkän matkan lähtö, joten ennakkoon oli vaikea sanoa ehdotonta suosikkia. Rhapsodylla oli äärimmäisen räjähtävä lähtö ja se johtikin viimeiseen kaarteeseen saakka selvästi. Kaarteessa Iroces pääsi niskan päälle ja suoriutui maaliin ajalla 33 sekuntia. Rhapsody otti kakkossijan 33,29s ajalla ja edellisviikolla sprintillä loistanut Winged Victoria juoksi 33,77s - melko monipuolinen koira siis!

Neljännessä lähdössä mittelöitiin greyhoundien paras narttu. Lähdössä oli alunperin viisi koiraa, mutta neljännestä kopista jäi pois kilpailuaamuna Delichon, joten kisaan starttasi neljä narttua. Lagertha starttasi kauden ensimmäisen kisan pienen loukkaantumisen jälkeen. Lähdössä oli tasaista ja kaarteeseen mennessä porukka hyvin kasassa. Lagerthalla lipsahti tassut ja se horjahti, mutta sai hyvin korjattua ja pysyi pystyssä. Kakkoskopista startannut Madam Puddifoot otti johtoaseman takasuoran ajaksi. Kaarteessa Gold Rush horjahti ja vauhti hidastui, jolloin Lagertha otti johtoaseman. Maalisuoralle tultaessa Gold Rush sai kuitenkin kirittyä matkaa ja juoksi maaliin ajalla 29,90s. Lagertha niukasti kakkosena 29,95s. Madam Puddifoot tuli kolmanneksi ajalla 30,10s ja nuori Tigris upeasti kokeneiden narttujen seurassa 30,76s.

Viidennessä lähdössä siirryttiin whippeturosten pariin, kun kolme nopeaa urosta ottivat toisistaan mittaa. Kaksi Indian Hill's kasvattia Falcon ja Icepower II kohtasivat JA-Fleetwood Macin, jotka kaikki juoksivat 495m matkan ensimmäisen kerran. Jo startissa Icepower otti hyvän kirin ja piti johtoasemansa. Kaikki kolme juoksivat kovaa ja voittajaksi tullut Icepower juoksi Metsämäen kolmanneksi kovimman ajan 32,17s. Tämä oli hieno P1-luokan aika ja Icepower takitettiin Masters-voittajaksi 2023. JA-Fleetwood Mac lähti tavoittelemaan P3-luokan aikaa, mutta paranteli odotuksiaan P2-luokan 32,83s aikaan. Falconin aika 33,26s oli komea P3-luokan aika.

Kuudes lähtö oli greyhoundurosten juhlaa. Neljä kovinta ottivat mittaa toisistaan ja kovin ennakkosuosikki oli Colonel Farrel. 3-vuotias uros on näyttänyt urallaan valtavaa potentiaalia, mutta ikävät loukkaantumiset ovat varjostaneet uraa. Startissa johtopaikan otti kuitenkin Naja. Kaarteessa hieman ruuhkaa ja takasuoralle tultaessa Colonel Farrel lähti tavoittelemaan johtopaikkaa. Sen saavuttikin nopeasti ja koiranmittoja kertyi askel askeleelta enemmän. Huikealla ajalla 29,63s se voitti suvereenisti Mastersin 2023. Toiseksi tullut Naja pisteli ajalla 30,20s ja kolmanneksi tullut Yasin sai ajaksi 30,57s. Neljänneksi tuli Aquila II ajalla 30,66s. Aquila kilpaili myös ensimmäistä kertaa Turussa.

Kilpailulähtöjen päätteeksi kaikki osallistujat palkittiin. Sijoituslähtövoittajat saivat ProBalans-tuotteita sekä voittajille ojennettiin hienot EGU 30v -timantit. Masters ja OAKS -kilpailijat saivat muistopalkinnon lisäksi EGU-kangaskassit sekä laadukkaita Chia de Gracia-tuotteita: e-vitamiinia, ruusunmarjaa ja chiansiemenrouhetta. Mikäli kiinnostuit lisää CdG-tuotteista, vierailethan heidän kotisivuillaan. Heillä on juuri nyt käynnissä kesäale!

Harjoitusjuoksujen ajat: 0-koira 325m Ranchera (G) 19.75s, 0-koira 495m Uncia (G) 2.55s/31.42s, harjoitus 495m Light Of Angel (G) 31.14s.

Erityismainintana täytynee nostaa Arto Kovasen Gold Rush, joka juoksi kasvattaja-omistajalleen ensimmäisen OAKS-tittelin. Arto on harrastanut lajia 80-luvulta asti, joten tämä oli todella odotettu voitto! Myös Icepowerin Metsämäen kaikkien aikojen kolmanneksi nopein pitkän matkan aika oli mieleenpainuva. Tutustuthan myös viime viikolla esiteltyyn EGU-koiraan, OAKSissa juokseeseen Winged Victoriaan. Indian Hill's toivoo tästä yhdistelmästä pentuja syntyväksi talvella, joten jos oma nopsajalkainen whippet kiinnostaa suuntaathan katseesi sinne!

EGU-koirat ovat tunnetusti kovia vastuksia, ja niin olivat taas tälläkin viikolla! Molempien rotujen sijoituslähtövoittajat sekä Masters ja OAKS -voittajat olivat kerhoa edustavia koiria, ja lisäksi GRL:n viikon koiriksi valikoitu niinikään EGUlaiset Colonel Farrel ja Icepower II!

Seuraavat EGUn kisat juostaan myös Turun Metsämäessä, lauantaina 22.7. Tällöin vuorossa EGUn tärkeimmäksikin kisaksi tituleerattu EGU Open. Ilmoittautuminen on auki, lisätiedot täällä. Nähdään Turussa!

Kirjoittanut: Milla Toivanen / Kuvat: Milla Toivanen