Whippet

Whippet on keskimäärin kooltaan n. 45-51 cm korkea ja painaa noin 9-15 kg. Se on lyhytkarvainen, hajuton koira, jossa silmää viehättää ensikatsomalta erittäin siro, mutta voimakkaan lihaksikas vartalo, sulava liikunta ja mitä lempein käytös. Whippetin vartalo on kehitetty valtaviin nopeuksiin (hetkellisesti jopa 60km/h), ketteriin loikkiin ja nopeisiin tilanteisiin. Sen syvän rintakehän on annettava suojaa ja tilaa voimakkaalle sydämelle ja keuhkoille. Sen hyvin muodostuneet lihakset takaavat voiman ja kestävyyden. Useimmat tuntevat whippetin nimenomaan kilpaa juoksevana koirana.

Whippet rakastaa retkeilyä luonnossa perheen parissa ja jos sen opettaa jo pennusta asti olemaan irti ja tulemaan luokse kutsuttaessa, se on näöllä metsästävänä rotuna suhteellisen helppo irtipidettävä. Whippet lähtee irti ollessaan mieluusti juoksentelemaan - varsinkin aukeilla paikoilla - myös riistan (esim. jänis) perään, mutta usein nämä ajopyrähdykset päättyvät jahdattavan kadottua näköpiiristä muutaman minuutin jälkeen.
Whippetin kontaktihakuisuutta kannattaa koulutuksessa hyödyntää alusta alkaen. Kun whippet on saanut ulkoilla irti pennusta lähtien, irtiolo menettää ikään kuin merkityksensä, eikä koira lähde niin helposti omille teilleen. Whippet on näöllä metsästävä koira, sprintterinä se ei aja useita kymmeniä kilometrejä samaan tapaan kuin esim. suomenajokoira, joka käyttää metsästyksessä hajuaistiaan.
Omassa elementissään whippet on saadessaan juosta tuulen nopeudella vapaana aukealla paikalla. Whippet ulkoilee myös sadesäällä tai kovalla pakkasella, mutta pikaisen pissatuslenkin jälkeen se mieluusti kömpii isäntäväkensä peiton alle tuhisemaan. Vastoin yleistä luuloa whippetiä ei tarvitse lenkkeilyttää kymmeniä kilometrejä päivässä. Whippet tyytyy monen muun koirarodun tavoin normaaliin, perinteiseen lenkkeilyyn.
Lisäksi whippetiä tulisi juoksuttaa irti aina mahdollisuuksien mukaan, kuitenkin viikoittain. Kaupunkialueella whippetiä pitää helpoiten irti koirapuistossa, mutta myös erilaiset niityt, hiekkakentät, nurmialueet ja puistikot tarjoavat sille mieluisen juoksuhetken silloin kun ajotietä ei ole lähettyvillä ja muukin "liikenne" alueella on minimissä. Kilpailevan koiran liikunta täytyy sovittaa treenauksen ja kilpailun kannalta järkeväksi.

Vaikka whippet on rotuna erittäin kiltti, se ei suinkaan tarkoita sitä, että se olisi luonteeton. Sen toinen minä on erittäin rohkea ja terhakka ja se tulee erinomaisesti toimeen toisten koirien ja ihmisten kanssa. Aivan oma lukunsa on rodun hyvä terveys, joka on varteenotettava asia tämän päivän monien sairaiden rotujen keskellä. Lonkkavika, krooniset silmä- ja korvasairaudet ovat suhteellisen tuntemattomia whippeteille. Samoin luonnevika, aggressiiviset yksilöt ovat rodussa harvinaisuus. Johdonmukaisella kasvatuksella ja sopivalla suhteella rajoja & rakkautta saavutetaan yleensä tasapainoinen, hyvinvoiva koira. Harrastuskaverina whippet on monien mahdollisuuksien koira. Moni ratajuoksuissa kilpaileva whippet harrastaa off-seasonilla muun muassa agilitya ja jopa tokoa!

Teksti kokonaisuudessaan Whippet-Harrastajat ry:n kotisivuilla.