Greyhound rotuna

Greyhound, eli englanninvinttikoira on näyttävä ja lempeäluonteinen koirarotu. Se on melko suuri, mutta koostaan huolimatta erinomainen perhekoira. Aikuisena se nukkuu lähes koko päivän, mutta vaatii tietysti liikuntaa niinkuin mikä tahansa koira. Nähdessään saalista sen vietti herää, joten etenkin taajamissa jänikset ja kissat aiheuttavat tunteiden kuumumista koirassa. 

Greyhound on jalostettu ratajuoksijaksi aikojen saatossa. Alussa käyttö oli näöllä saalistava koira, joka saadessaan saaliin kiinni tappaa sen ravistuksella. Se on yksi maailman eniten jalostettu rotu, kun tavoitteena on saada räjähtävää nopeutta ja kestävyyttä. Radalla ne jahtaavat yleensä muovista tai karvaista viehettä. Valtaosalla koirista on vahva vietti ja omistajan onkin syytä olla tarkkana, kun päästää greyhoundia vapaaksi aitaamattomalla alueella.

Englanninvinttikoira, eli greyhound on luonteeltaan hyvin sopeutuvainen ja kiltti. Se tulee mainiosti toimeen myös lapsiperheissä. Rauhallinen ja seesteinen, siisti sohvaperuna ovat oikeat sanat kuvailemaan greyhoundia kotioloissa. Ne ovat lyhytkarvaisia, mutta osalla on luonnostaan paksuhko pohjavilla ja ne pärjäävät ilman vaatteita ulkona talvellakin. Suuret lihakset ja pinnalliset verisuonet pitävät lämpimänä liikkeessä, paikoillaan ollessa greyhound tarvitsee takin talvella. Joillakin koirilla ei ole lainkaan pohjavillaa ja ne palelevat jo syksyllä. Jokainen koiranomistaja oppii tuntemaan oman koiransa ja tietää koiransa pukemisen tarpeen. 

Radalle päästessään greyhound muuttuu aivan toiseksi koiraksi: kiihkeäksi urheilijaksi, jonka päähän ei mahdu muuta kuin edessä oleva kilpailustartti. Normaalisti greyhound ei vaadi enempää liikuntaa kuin mikä tahansa saman kokoinen koira. Kilpailukuntoon treenattaessa liikunnan määrä lisääntyy ja laatu muuttuu sekä ruokinnan merkitys korostuu.

Englanninvinttikoira on jakautunut kahteen eri linjaan; näyttely- ja ratalinjaan. Usein jälkimmäisistä puhutaan Suomessakin greyhoundeina. Ne ovat kaksi hyvin erilaista koiraa, vaikka ovatkin samaa rotua. Englanninvinttikoiraa harkitessasi seuraavaksi perheenjäseneksi, mieti haluatko näyttely- vai käyttökoiran. Ratalinjaisen kanssa ei saavuta ainakaan itsestäänselvästi muotovalion titteliä (mutta ei mahdottomuus!), kun taas näyttelylinjaisen kanssa ratakisat voivat olla haave (tässäkin voi olla poikkeuksia). Harkitse siis, kumpi on sinulle tärkeämpi kriteeri koirassa, On olemassa myös sekalinjaisia, jotka voivat olla monipuolisia harrastuskavereita, niitä vain ei Suomessa juurikaan ole. Iloisen mielen harrastuskoiran saat varmasti kummasta linjasta tahansa.

Radalla greyhoundit pääsevät toteuttamaan alkukantaista viettiään, saalistamista. Greyhoundeilla on voimakas luontainen ajamis- ja saalistamisvietti, joten nuoren koiran opettaminen ratajuoksijaksi käy helposti - se on tavallaan vain luontaisen vietin vahvistamista. 

Greyhound on iso koira. Urokset kasvavat säkäkorkeudeltaan noin 70-75 cm korkeiksi ja painoa kertyy n. 30-38 kg. Nartut jäävät hieman pienemmiksi, strategiset mitat ovat noin 65-70 cm ja 25-30 kg. Greyhoundeissa kaikki värit ovat sallittuja ja se onkin väriesiintymissään yksi monipuolisimmista roduista. Musta, vaalean ruskea (fawn) ja brindle (raidallinen) ovat yleisimmät esiintyvät värit, hyvin monipuolisissa sävyissä.