Junior Derbyjen finaalit ja kauden päätös

13.10.2021

Junior Derbyjen finaalit juostiin 26.9. ja näin paketoimme EGU:n ratakilpailukauden. Kaudella 2021 EGU järjesti kuusi kilpailupäivää, joista kaksi heinä-, elo- ja syyskuussa. Koiria juoksi yhteensä 31 jakaumalla greyhoundeja 23 ja whippettejä 8. Whippettien aikaluokkamuutos entisestä seitsemästä tämän kauden kymmeneen aiheutti valitettavan paljon tilanteita, joissa koirat jäivät ilman lähtöä ja siitä johtuen kilpailevien whippettien määrä jäi alhaiseksi taannoisiin vuosiin nähden.
Junior Derby finaalit nousivat molemmille roduille - greyhoundeille kaksikierroksisena ja whippeteille suorana finaalina. Junior Derbyssä mitataan 2-vuotiaiden parhaimmistoa.

Whippettien 350 metrin matkalla suorassa finaalissa kilpaili neljä koiraa: Happy Battery (3), JA-Fleetwood Mac (4), Great Chrysanthemum (5) ja Happy Ramon (6). Näistä Sanna Kauhasen omistama JA-Fleetwood Mac edusti EGUa, kasvattanut Tarja Seppänen (Kiiturin). Loput ovat TSGK:n edustajia: Great Chrysanthemum Hanna Kytömäen (Apple Garden's) kasvattama ja Raija Raussi omistaa, Happy Ramon ja Happy Battery Sari Salmisen (Nopurin) kasvattamia. Jälkimmäisen omistaa Camilla Kaasinen.
Kilpailu alkoi hyvin napakasti, Happy Ramon otti heti lähdössä johtoaseman ja piti siitä helposti kiinni koko loppumatkan. Lopullinen järjestys muodostui jo heti kaarteesta poistuttaessa takasuoralle, tasaisilla välimatkoilla juostiin maaliin asti seuraavasti: toiseksi sijoittui Happy Battery, kolmanneksi JA-Fleetwood Mac ja neljänneksi Great Chrystanthemum. Voittoaika Happy Ramonilla oli 22,06s ja sen omistaa Merja Lahti.

Greyhoundien Junior Derby oli täyden kuuden koiran lähtö. Alkuerävoittajista toinen, Peuranmäki greyhoundsin kasvatti Severus Snape ei päässyt osallistumaan tassuun uponneen kiven takia, joten sen tilalle nousi alkuerästä Porunn. Lähtöjärjestys oli seuraava:

1. Goldrush
  2. Sirius Black
  3. Lagertha
  4. Golden Legend
  5. Madam Puddifoot
  6. Porunn

Kopeista 1-3 lähtevät koirat ottivat hyvän lähdön. Ensimmäiseen kaarteeseen syntyi ruuhkaa ja numerot 5 ja 6 jäivät hännille, Lagerthan (3) ottaessa johtoaseman. Takasuoralla lopullinen järjestys alkoi muodostua, kolmossijasta käytiin kiivas kamppailu maalisuoralle asti Sirius Balckin (2) ja Goldrushin (1) toimesta. Selkeäksi voittajaksi juoksi Lagertha ajalla 28,91s, toiseksi Golden Legend ja kolmanneksi Goldrush. Loput sijat Sirius Black neljäs, Porunn viides ja Madam Puddifoot kuudes. Golden Legend ja Goldrush ovat Arto Kovasen kasvatteja (Fast Friends), joista jälkimmäisen hän myös omistaa. Golden Legend on Minna Railan omistama. Loput neljä lähdön koiraa ovat Saija Jämsän (Peuranmäki greyhounds) kasvatteja, Lagertha ja Madam Puddifoot hänen omistuksessa ja Sirius Black sekä Porunn Amanda Haataisen koiria.

Sijoituslähtöjä oli yhteensä kolme kappaletta. Whippetit kirmasivat 280m Werraton-sijoituslähdön, jossa voittajaksi juoksi ylivoimaisesti TMNT Napoleon Bonafrog ajalla 17,87s
Taste of Thailand sijoituslähdön 480m matkalla greyhound-narttu Gulo voitti niukasti toiseksi tulleen Where's Hombren, ajat olivat 28,561s ja 28,562s. Niinikään 480m Werraton sijoituslähdön voitti Great Mogul upealla 28,77s ajalla.

Kausi on siis tullut päätökseen ja on aika huokaista. Tahdomme kiittää lämpimästi kaikkia toimihenkilöitä, kilpailuttajia sekä erikoiskiitoksena sponsoreitamme, ilman teitä kaikkia kilpailut eivät toteutuisi!

Pst. Muistathan, että kilpailulähtöjen videot koko kauden ajalta löydät Greyhound Racing Liiton julkiselta Facebook-sivulta.