Juhlallinen kilpailukauden avaus Kaupissa 18.6.

19.06.2023

Kilpailukausi 2023 avattiin helteisen viikon päätteeksi aurinkoisessa Kaupissa EGU 30v Diamond Derby -sijoituslähtöpäivän merkeissä. Kolmen lähdön kisapäivää oli aikaistettu parilla tunnilla, jotta kilpailuja ei tarvitsisi perua tai keskeyttää hellerajan (25°C) ylittymisen vuoksi. Päivän aikana päästiinkin näkemään hienoja ja jännittäviä lyhyen matkan lähtöjä greyhoundeilta.

Koirille, joilla ei vielä ole aikaisempia voittoja urallaan järjestettiin EGU 30v First Diamond Derby, joka toteutettiin kahden lähdön aikajuoksuna. Aamupäivän ensimmäisessä lähdössä toisistaan mittaa ottivat kolme narttua: Tigris, Porunn ja Madam Puddifoot. Näistä kopista kaksi startanneelle Tigrikselle kyseessä oli ensikilpa. Treeneissä juostujen aikojen perusteella ennakkosuosikin asemassa ollut Milla Toivasen omistama Madam Puddifoot lunasti odotukset pitämällä kärkipaikkaa koko lähdön ajan. 'Varpun' kilpailu-uran ensimmäinen lähtövoitto oli näyttävä ja kaikin puolin onnistunut suoritus, sillä koira juoksi oman ennätyksensä (17,05s) ollen lisäksi koko kisapäivän nopein koira.

Päivän toisessa lähdössä kilpailu-uransa avasivat sisarukset Aquila II, Naja ja Delichon. Lisäksi uransa ensimmäistä voittoa oli tavoittelemassa Yasin, joka on kilpaillut kerran aiemmin Metsämäen radalla ja suorittanut soolojuoksunsa Kaupissa. Kärkipaikan tavoittelu osoittautui veljesten väliseksi tiukaksi taistoksi ja lopulta lähtövoitto ratkesi vain sekunnin tuhannesosan turvin Aquila II eduksi. Jännitystä pidettiin yllä kilpailupäivän loppuun saakka, sillä viralliset ajat ja siten kokonaiskilpailun sijoitukset julistettiin vasta palkintojenjaossa.

7. Yasin (17,62)

EGU 30v Diamond Derby Sprint nousi kauden avaukseen kolmen EGUa edustavan koiran lähtönä. Kopista yksi starttasi Gulo, joka on urallaan saavuttanut huimat 14 voittoa. Kopista kaksi matkaan lähti Floki, jonka oma ennätys sprinttimatkalla on kovatasoinen ykkösluokan aika 16,72s. Ulkokopista raidallisessa manttelissa starttasi Golden Legend, jolle kilpailukokemusta on kertynyt kahdelta aiemmalta kaudelta yhteensä 25 startin verran. Kolmikko tuli kaarteeseen aivan rintarinnan, jonka jälkeen kilpailu kärkisijasta käytiin Gulon ja Flokin kesken. Ensimmäisenä maaliviivan ylitti Floki vain sadasosasekunnin erolla kilpakumppaniinsa. Kolmantena maaliin juoksi Golden Legend, jonka aika hätyytteli kuitenkin koiran omaa lyhyen matkan ennätystä.

Kaiken kaikkiaan kauden avauskilpailuun osallistui kymmenen kilpuria, joista ilahduttavan moni oli ensikertalaisia. Rankinglistalta ilman lähtöä jäivät kaksi whippetiä sekä keskimatkalle greyhoundien Diamond Derbyyn ilmoittautunut Goldrush.

Virallisten kilpailulähtöjen jälkeen juostiin muutama harjoitusveto, jonka jälkeen siirryttiin palkintojenjakoon. Kaikki kilpailulähtöihin osallistuneet koirat palkittiin podiumilla ja juhlavuoden avauskilpailussa palkinnoissa ei pihistelty. Kilpailun virallisena sponsorina toimi Probalans, jonka tuotepalkintoja jaettiin kaikille kilpailulähtöihin osallistuneille. Lisäksi Pirkanmaan Vinttikoirakerho oli lahjoittanut palkintojenjakoon kukkia. Diamond-lähdöissä menestyneet koirat palkittiin lisäksi juhlavilla timantinmuotoisilla lasipalkinnoilla sekä EGUn kangaskasseilla. Kilpureiden lisäksi EGU muisti myös vieheenvetäjää, jolle kiitoksena annettiin Probalans tuotepaketti. Kilpailupäivän päätteeksi järjestettiin vielä kaikille roduille avoimet käsiviehetreenit.

Kaikki kilpailupäivän lähdöt ovat katsottavissa GRL:n YouTube-kanavalta. Ilouutisena kerrottakoon, että tällä kaudella kaikki kilpailulähdöt lähetetään myös livestreamina YouTuben kautta, joten kilpailutunnelmaan on mahdollista päästä vaikkapa mökkilaiturilta tai kotisohvalta. Etäkatsomossa buffetin antimista on kuitenkin jokaisen vastattava itse, joten mahdollisuuksien mukaan suosittelemme saapumaan nauttimaan kisapäivän tunnelmasta paikan päälle. Kotiin viemisenä saattaa tarttua myös pentukuume, sillä rataympäristössä on useimmiten paikalla myös nuoria kilpurinalkuja.

Seuraavat kilpailut järjestetään sunnuntaina 2.7. Kaupissa TSGK:n toimesta. Silloin vuorossa on Kauppisprint ja Raila Laine Memorial sekä sijoituslähtöjä molemmille roduille. Ilmoittautuminen kilpailuun on jo käynnissä ja lisätietoa löytyy GRL:n sivuilta.

Tänä vuonna on Etelän Greyhound Urheilijoiden juhlavuosi, sillä yhdistys täyttää 30-vuotta. Juhlavuoden aikana EGU järjestää kuusi kilpailupäivää, joista kolme Kaupin vinttikoiraradalla Tampereella ja kolme Turussa Metsämäen greyhound stadionilla. Seuraava EGUn luotsaama kilpailu on lauantaina 8.7. Turussa järjestettävä Master & OAKS. Lisätietoja kilpailusta tullaan julkaisemaan myöhemmin, mutta tarjolla oleviin lähtöihin voi käydä jo nyt tutustumassa Kilpailukutsun sivulta 9.

Kirjoittanut: Sanna Kauhanen / Kuvat: Milla Toivanen, Sami Raila, Saija Jämsä