Joulukalenterin 9. luukku

09.12.2020

Kuonokoppa on arkinen varuste vinttikoiraperheissä ja yksi pakollisista kilpavarusteistamme. Siitä on olemassa hyvin montaa erilaista mallia, joista vain osa on hyväksytty GRL:n alaisissa kilpailuissa. On olemassa myös erilaisia kennelkoppamalleja, jotka ovat käytössä meillä Suomessa lähinnä vapaa-ajalla. Kennelkopat eivät ole hyväksyttyjä kilpailuissa, mutta treeneissä niitä voi vapaasti pitää. 

Erilaiset kuonokoppamallit on suunniteltu eri tilanteiden tarpeisiin. Kilpakopat ovat kevyitä, kennelkopat usein vähän raskaampia. Kaikkia malleja yhdistää se, että niiden tehtävä on suojata koiria toistensa puremilta sekä estää niitä hajottamasta viehettä täysin. Etenkin vieheelle tullessa tunteet voivat kuumua, niin viehettä kuin toisia koiria kohtaan. Greyhoundin ja whippetin nahat ovat ohuita ja pienikin hipaisu voi aiheuttaa suurenkin vahingon. Myös kotioloissa vapaana juostessa kuonokopan käyttö on suositeltavaa, myös perheen omien koirien kesken. Se suojaa myös mahdollisessa tappelussa, vaikka kumpikaan rotu ei ole aggressiivisuuteen taipuva.

Kilpakopissa esiintyy niin metallista kuin muovistakin versiota. Yleisin malli kummallakin rodulla on perinteinen metallinen aussikoppa. Sen muokattavuus on omaa luokkaansa ja se on kestävä. Metallisia on myös niin kutsuttu brittimalli, jossa kuono-osasta nousee yksi tai kaksi lankaa niskaan. Kuonokopan kiinnittää usein ohut nylon-panta. Myös erimallisia muovisia kilpakoppia on tarjolla, jotka useiten ovat metallisia kevyempiä. 

Kuonokopan, niin kilpailuissa kuin kotonakin, on oltava aina oikean kokoinen. Useimmissa malleissa kuono-osat ovat kiinteitä samankokoisia ja eron tekee niskalenkkien pituus. Kennelkopissa usein on soljella säädettävä niskalenkki. Oikein sovitettu kuonokoppa sallii koiran juoda ja läähättää, kirsun ja kuonokopan väliin mahtuu pari sormea sekä se pysyy paikallaan. Kuonokoppa ei saa tulla pään läpi vetämällä, mutta se ei myöskään saa missään nimessä kuristaa.

Alla olevasta kuvasta näet tavallisimpia kilpa- ja kennelkoppamalleja. Värejä ja variaatioita on lukuisia. Millaisissa tilanteissa teillä käytetään kuonokoppaa ja millaista mallia suositte - niin kotona kuin kisoissakin? Kerro kommenteissa!