Joulukalenterin 2. luukku

02.12.2020

Joulukuusen ja sen koristelun historia ylettyy aina 1500- luvun alkupuolen Saksaan, josta se hiljalleen yleistyi ympäri Eurooppaa ja Yhdysvaltoja.Suomeen joulukuusi perinne on rantautunut 1800- luvun alkupuoliskolla.Ensimmäiset joulukuusen koristeet olivat aitoja kynttilöitä, hedelmiä ja makeisia, joilla kaikilla oli oma merkityksensä. Myöhemmin alkoivat yleistymään myös eri materiaaleista valmistetut koristeet.

Syötävät koristeet ovat pysyneet joulukuusen koristelun historiassa mukana aina tähän päivään asti ja nykyään piparkakkukoristeiden lisäksi varsinkin lapsiperheissä askarrellaan koristeita erilaisista itse tehdyistä taika- ja soodataikinoista, joilla joulukuusista saadaan persoonallisia ja oman näköisiä.

Koristeissa ja koristelussa tulee kuitenkin huomioida perheen nelijalkaiset ystävätkin. Taikataikinasta tai piparkakkutaikinasta tehdyt koristeet voivat innostaa koiranpennun leikkimään nauhoilla, maistelemaan koristeita ja vanhakin koira voi alkaa herkuttelemaan luvattomasti koristeilla ja ne voivat aiheuttaa mm. vatsanväänteitä ja oksentelua tuhoutuneiden koristeiden aiheuttaman mielipahan lisäksi.

Huomioithan kuusen koristelussa myös perheen lemmikit ja näin nautitte yhdessä mukavasta ja turvallisesta joulusta.

Tämän päiväisen luukun luoja on Jonna Paronen.