Joulukalenterin 12. luukku

12.12.2020

Jouluruuhkaa liikenteessä? Normaalisti joulun alusaika on liikenteessä yksi vuoden vilkkaimmista ja ratin taakse on saatettu hypätä ilman joulurauhan julistusta. 

Myös useimmat koirat ovat innoissaan lähdössä mukaan, kun autoa pakataan. Ne eivät välttämättä ole kaikki vauhdin hurmasta nauttivia, mutta peltilehmäkyyti lupailee kokemusten perusteella, että jotain kivaa on tiedossa. Pelkääjän paikalla kirsu kiinni tuulilasissa tai takapenkillä voltteja heitävä karvakamu on toki huvittava näky parkissa, mutta liikenteessä ne nostavat kylmän hien pintaan. 

Tiesitkö, että 20-kiloisen koiran paino on 40-kertainen törmäyksen tapahtuessa 50 km tuntivauhdissa? Tämä tarkoittaa, että kun äkkijarrutat taajamanopeudessa, irrallaan takapenkillä korvaasi läähättävä karvakamu lentää niskaasi 800 kiloisena ammuksena! 80km/h maantienopeudessa törmäyspaino on jo 1300kg. Sanomattakin on selvää, että molemmissa tilanteissa voi käydä teille kummallekin todella huonosti. Usein myös kolaritilanteessa autosta karanneen koiran kohtaloksi koituu muu liikenne. 

Koirien ja muiden matkustajien matkustusturvallisuutta parantaa sopivien turvavyövaljaiden tai hyvin kiinnitetyn matkustushäkin käyttö.
Matkustathan sinä ja perheenjäsenesi turvallisesti niin joulunviettoon kuin ympäri vuoden.
Lähde: Liikenneturva