EGU Open -alkuerät 22.7.2023

25.07.2023

Kiitos Metsämäki!

Lauantaina 22.7. juostiin Metsämäen radalla Jakke EGU Open alkueriä sekä pitkäaikaisen yhteistyökumppanimme naprapaatti Annika Tähtisen EGU Open Sprint -kilpailu. Tällä kertaa emme päässeet päivän päälähtöjen lisäksi nauttimaan EGU 30v juhlavuoden timanttilähdöistä, mutta nämä kolme lähtöä tarjosivat katsojilleen vauhtia ja jännitystä. Kenen suosikkikuono ylittää ensimmäisenä maaliviivan? Ketkä kuusi koiraa lunastavat paikkansa 29.7. juostavaan Jakke EGU Open finaaliin? EGU Open poikkeaa muista kilpailuista siinä määrin, että finaaliin mennään aikaperusteisesti, eli kuusi nopeinta pääsee kilpailemaan voittajan viitasta. Ei ole siis päivänselvää, että jos alkueriä on useita, kaikki lähtöjensä voittajat pääsisivät finaaliin. Tekee alkuerien seuraamisesta entistä jännittävämpää!

Tänä kesänä sää on suosinut Metsämäen kilpailupäiviä ja niin oli nytkin. Puolipilvistä ja +21. Pientä tuulenvirettä niin ei käynyt liian kuumaksi oleminen silloinkaan, kun aurinko paistoi. Ennen varsinaisia kilpailulähtöjä juostiin 325m ja 495m matkoilla 0-koirien matkat. 0-koirat voivat olla harjoitusjuoksua juoksevia tai soolokoetta juoksevia. 0-koiran kohdalla katsotaan, että tekniikka ja kaikki on kohdillaan varsinaisia lähtöjä varten. 325m 0-koirana juoksi whippet John Mischief ajalla 24.36s. 495m 0-koiralle ei valitettavasti saatu aikaa.

Lähdön yksi, Jakke EGU Open alkuerä 1 esittelyssä esiteltiin koirat Gold Rush kopista 1, Naja kopista 3, Delichon kopista 4 ja Golden Legend kopista 6. Tässä lähdössä kaikki koirat olivat Fast Friends -kennelin kasvatteja. Naja sai parhaimman lähdön muiden tullessa aivan perässä. Monesti ensimmäinen kaarre on kilpailuissa se ratkaisevin ja Naja pitikin kärkipaikan ykköskaarteen ajan jonka jälkeen Golden Legend nousi sen rinnalle haastamaan sitä. Takasuoralle siirryttäessä kilpailu oli enää näiden kahden välinen. Delichon oli jäänyt kaksikosta hieman jälkeen ja Gold Rushin tiukka sisälinja rikkoutui 1-2 kaarteen vaiheilla ja se ajautui ulos. Gold Rush piti kuitenkin pintansa ja kiri muita maalia kohden. Maaliviivan ylitti voittaja Golden Legend ajalla 30.21, 2. Naja 30.24s, 3. Delichon 31.22s, 4. Gold Rush 31.99s.

Lähtö kaksi oli Jakke EGU Open alkuerä 2. Colonel Farrel kopista 1, Aquila II kopista 2, Severus Snape kopista 3 ja Tigris kopista 4. Tässä lähdössä Aquila II ja Tigris ovat sisaruksia, jotka molemmat ovat aloittaneet kilpailijan uransa tällä kaudella ja saavat kovan vastuksen, kun vastassa on viime vuoden Suomen mestari Sverus Snape sekä edellisen viikon Masters-voittaja Colonel Farrel.

Lippu on alhaalla ja viehe on liikkeellä. Lähtö on tasainen, siis todella tasainen! Parhaimman splitin 2.57 kirjaa nimiinsä kuitenkin Severus Snape, sen lähtö on lähes räjähdysmäinen. Ei jää kauaksi muidenkaan ajat, sillä hitain split-aika tässä lähdössä on 2.61. Kuten jo ensimmäisen lähdön kohdalla, tulee myös tässä lähdössä ykköskaarre kertomaan paljon siitä, millainen taisto voitosta tulee. Ykköskaarre on tiukka ja siinä Colonel Farrel on sisäkautta noussut aivan Severus Snapen rinnalle sen silti pitäen kärkipaikkaa muiden tullessa aivan perässä kiinni näyttäen, että tästä kilpailusta tulee todella kova. Takasuoralla eletään jännityksen kanssa ja laukkaavien greyhoundien juoksuaskelten töminän voi tuntea omissa jaloissaan niiden liitäessä pysäytysalueen ohi kohti kolmoskaarretta. Colonel Farrel on painanut kaasua ja alkanut kiriä Severus Snapea kiinni, ohittaen sen sisäkautta juuri ennen kolmoskaarretta. Kaarteen aikana myös Tigris löytää lisävauhtia ja ottaa selvän kolmospaikan itselleen kuroen Severus Snapea kiinni. Onko tässä kenties tuleva pitkän matkan kilpailija joka löytää vauhtinsa 300m tietämillä? Maalisuoralle tultaessa Colonel Farrel on ottanut selkeän eron toisiin ja Aquila II on päässyt nousemaan Tigriksen rinnalle tarjoten katsojille loppuun jännitystä siihen, mitkä lopulliset sijoitukset tulevat olemaan. Tulokset lähdössä kaksi ovat; 1. Colonel Farrel 29.66s, 2. Severus Snape 30.30s, 3. Tigris 30.43s, 4. Aquila II 30.63s

Jakke EGU Open finaaliin aikojen perusteella selvittivät tiensä Colonel Farrel, Severus Snape, Naja, Tigris, Aquila II ja Golden Legend. Finaalista tulee todella jännittävä, jota ehdottomasti kannattaa tulla seuraamaan paikan päälle.

Päivän päätteeksi juostiin Naprapaatti Annika Tähtisen EGU Open Sprint. Annika on sponsoroinut tätä kilpailua jo useamman vuoden ajan ja onkin osalle harrastajille luottohenkilö, kun hoidetaan kilpailevaa koiraa tai omistajaa. Annika Tähtisen kilpailuun oli tänä vuonna ilmoittautunut neljä kilpailijaa, joista ennakkosuosikin viittaa kantanut Gulo oli lähdöstä pois. Voittajan takista kilpailivat Sirius Black kopista 2, Greyfort Merlyn kopista 3 ja Golden Sigrid kopista 4. Sirius Black oli tämän lähdön kokenein kilpailija saaden vastaansa kaksi ensikertalaista. Lähtö näytti tasaiselta Golden Sigridin noustessa hyvin pian kärkeen. Kaarteeseen saapuessa se oli edelleen kärjessä Sirius Blackin ollessa toisena ja Greyfort Merlynin kolmantena. Kaarteen aikana Greyfort Merlyn yritti kiriä Sirius Blackia kiinni pitäen häntäpaikkaa. Maalisuoralle tullessa Golden Sigrid piti edelleen kärkipaikkaa Sirius Blackin ollessa toisena. Greyfort Merlyn selkeästi haki paikkaa josta mennä ohitse mutta pähkäily söi hieman aikaa ja se joutui tyytyä kolmanteen sijaan, vaikka olikin hienosti nousemassa Sirius Blackin rinnalle juuri ennen maalia. Tällä kilpurinalulla pidempi matka olisi saattanut olla valttia. Golden Sigrid otti nimiinsä ensimmäisessä kilpailulähdössään naprapaatti Annika Tähtisen EGU Open Sprint voiton! Mahtava voitto tältä ensikertalaiselta ajalla 19.84s, 2. Sirius Black 19.99s, 3. Greyfort Merlyn 20.04s.

Alkueristä palkittiin voittajat ja Annika Tähtisen EGU Open Sprintissä palkittiin kaikki. Saimme kunnian saada paikalle myös itse Annika Tähtisen seuraamaan kilpailuja sekä pukemaan voittajalle voittajan takin. Onnittelemme lämpimästi kaikkia päivän menestyneitä, finaalipaikan saavuttaneita sekä kiitämme yhteistyökumppaneitamme ja sponsoreita. Kilpailupäivän tulokset löydätte kokonaisuudessaan GRL:n kannasta. Seuraavat kilpailumme juostaan Turun Metsämäessä 29.7, jolloin juostaan Jakke EGU Open finaalilähtö sekä pari timanttisen kovaa EGU 30v timanttilähtöä!

Käy tästä lukemassa EGUlaisen Golden Sigridin haastattelu GRL:n viikon koirana!

Lähdöt löydät GRL:n YouTubesta.

Kirjoittanut Jonna Paronen / Kuvat Minna Leppänen